mandag 4. september 2017

Høst er lengsel mot en ny sommer

Det har vært så herlig med hagetid.
En stund til kan vi fortsatt kose oss med det.
Nye planter har kommet til og andre har vi brutalt gravd opp.
Slik er det hos oss. 
Noen planter blir jeg rett og slett lei.
Da er jeg ikke snauere enn at jeg graver de opp og heller gir de videre til noen som har 
lyst på dem. 




Vi eller min flinke arbeidsmann har satt opp mange meter med gjerde i løpet av sommeren.
Han lager det av armeringsmatter. Også har vi jobbet med siste biten av grønnsakshagen.
Det meste av plante benker er laget. Vi har igjen jordbærtrapper i en skråning.
Tenker det blir gjort på vårparten.



Nå holder vi på å grave opp en hekk som var stygg på andre året.
Sykdom som vi ikke ble kvitt. Da blir den fjernet for så å plante ned noe annet.
Utover høst/vinteren skal jeg lage innlegg om det vi har gjort i sommer.
***
SÅ EN OVERSIKT OVER DET SPISELIGE I HAGEN

Det har vært veldig lite plommer i år. 
Noen få smakebiter har det blitt.
*
De gamle epletrærne har plutselig gitt oss epler igjen.
De har ikke båret frukt på flere år.
Så får jeg se om det blir litt eplemos og litt eplekake.
*
Det blir masse rips til fuglene.
Den får henge til glede for barnebarn og som sagt fuglene.
**
Kirsebærtreet sager vi ned,da det ikke bærer noe frukt.
Vi vil heller finne en annen type som kan gi mer avling.
**
Gulrøttene har vært store ,søte og gode.
En og annen gulrot har blitt spist av små snegler,men de kan jeg telle på en hånd.
**
Grønnkålen har fått stå helt i fred for skadedyr.
Den kommer vi til å bruke langt utover vinteren.
Deilig å lage grønnkålstuing.
**
Sukkererter har vi plukket,forvellet og puttet i fryseren.
Godt å bruke til middager utover vinteren.
**
Pastinakk er spist opp.
Nydelig i ovnsretter eller i rotstappe.

**
Mandelpoteter forsyner vi oss av når vi lager middag.
Har også laget stappe og frosset ned.
**

Bønner skal høstes utover for så å lage deilige matretter av.
*
Maisen skal snart høstes og spises/fryses ned.
Mais fryses med skallet. Den har egen embalasje. Er ikke det flott :) 
*
Pipeløk høstes også til vi har brukt opp alt.
*
Urter er tørket/klippet ferske og fryst ned.
Har også laget te-blanding av kamille og div mynte.
*
Gresskarene skal snart høstes.
Det ble ikke så mange men skal forsøke å lage noe godt av det som er.
**
Urtekrydder er også laget.


OG VI DYRKER ØKOLOGISK

Det er en nytelse å lage mat som en vet er ren.
Smaken er friskere og bedre.
Også er det en stor tilfredsstillelse å dyrke sin egen mat.

Dette er vel en av grunnene for at jeg ikke har blogget så mye.

NYT HØSTEN!! 








2 kommentarer:

  1. Härligt med en sammanfattning av vad som gått bra och mindre bra. Nu kan ni njuta av allt ni odlat.
    //Helene

    SvarSlett
  2. Forandring fryder, i hagen som livet ellers. Så mange prosjekter dere har gjennomført. Driftige er dere! Så enig at det kjennes godt å dyrke og spise rent.
    Nyt sensommerdagene.
    Hilsen Jannicke

    SvarSlett